Waar moet je op letten als je gaat beginnen met linkbuilding

2023-05-01
Eric

Linkbuilding is een van de belangrijkste aspecten van zoekmachine optimalisatie (SEO) en kan zorgen voor een aanzienlijke verbetering van de online zichtbaarheid van een website. In dit artikel zullen we linkbuilding nader bekijken, de verschillende technieken die kunnen worden gebruikt en de belangrijkste vaktermen die een beginner in de wereld van linkbuilding moet kennen.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding verwijst naar het proces van het verkrijgen van externe links van andere websites naar jouw website. Deze links worden beschouwd als een "stem" voor jouw website en kunnen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de zoekmachine ranking van jouw website. Hoe meer kwalitatieve externe links jouw website heeft, hoe hoger de zoekmachine ranking kan zijn.

Linkbuilding technieken

Er zijn verschillende technieken die kunnen worden gebruikt voor linkbuilding, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder worden enkele van de meest gebruikte linkbuilding technieken beschreven.

Gastblogs

Gastbloggen is een techniek waarbij je een artikel schrijft voor een andere website in ruil voor een link naar jouw website. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het artikel relevant is voor de doelgroep van de website waarop je het plaatst, anders kan het als spam worden beschouwd en kan het zelfs leiden tot een lagere zoekmachine ranking.

Broken link building

Broken link building is een techniek waarbij je websites identificeert die dode links bevatten en vervolgens contact opneemt met de eigenaren van deze websites om ze te informeren over de dode link en een suggestie te doen om deze te vervangen door een link naar jouw website. Deze techniek vereist enige onderzoeks- en outreach-vaardigheden, maar kan zeer effectief zijn als je de juiste kansen identificeert.

Links uitwisselen

Links uitwisselen is een techniek waarbij je contact opneemt met andere website-eigenaren en vraagt om een linkruil. Dit kan een effectieve manier zijn om links te krijgen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de websites waarmee je links uitwisselt relevant zijn voor jouw website.

Infographics

Infographics kunnen een geweldige manier zijn om links te krijgen, omdat ze visueel aantrekkelijk zijn en gemakkelijk te delen op social media. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de infographic relevant is voor jouw doelgroep en dat deze van hoge kwaliteit is.

Belangrijke vaktermen

Als beginner in de wereld van linkbuilding zijn er enkele belangrijke vaktermen die je moet kennen om effectief te kunnen zijn. Hieronder staan enkele van de belangrijkste termen die je moet kennen.

Anchor teksten

Anchor teksten zijn de tekst die wordt gebruikt om de link naar jouw website te maken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de anchor tekst relevant is voor de inhoud van jouw website en dat deze niet te vaak wordt herhaald.

Do-follow links

Do-follow links zijn links waarbij de zoekmachine de link volgt en waardeert in de zoekmachine ranking. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een groot deel van de links naar jouw website do-follow zijn om de zoekmachine ranking van jouw website te verbeteren.

No-follow links

No-follow links zijn links waarbij de zoekmachine de link niet volgt en geen waarde toekent aan de zoekmachine ranking van jouw website. Het kan nog steeds nuttig zijn om no-follow links te verkrijgen, aangezien deze nog steeds verkeer naar jouw website kunnen sturen en kunnen helpen bij het opbouwen van autoriteit en merkbekendheid.

Domain authority

Domain authority is een metriek ontwikkeld door Moz die de waarschijnlijkheid van jouw website om te ranken in de zoekresultaten meet. Het is belangrijk om links te krijgen van websites met een hogere domein autoriteit, omdat deze links meer waarde hebben voor jouw zoekmachine ranking.

Trust flow

Trust flow is een metriek ontwikkeld door Majestic die de kwaliteit van de links meet die naar jouw website verwijzen. Het is belangrijk om links te krijgen van websites met een hoge trust flow, omdat deze links meer waarde hebben voor jouw zoekmachine ranking.

Outreach

Outreach verwijst naar het proces van het contact opnemen met andere website-eigenaren om links te verkrijgen. Het is belangrijk om een goed outreach-proces te hebben om effectief links te verkrijgen en om de relaties met andere website-eigenaren te onderhouden.

Conclusie

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO en kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de zoekmachine ranking van jouw website. Het is belangrijk om de verschillende linkbuilding technieken te begrijpen en de belangrijkste vaktermen te kennen om effectief te zijn in linkbuilding. Het is ook belangrijk om te onthouden dat linkbuilding een langdurig proces is en dat het verkrijgen van kwalitatieve externe links tijd en geduld vereist.